HASTA BİNA SENDROMU

Mekanik İklimlendirme (Klima) sistemlerinin bina sakinlerine konfor hissi vermesinin yanı sıra zararlı etkilerini de dikkate almak gerekir.
Kllimatize binalarda oluşan (Building Related Ilness, BRI) hastalıkların başında yer alan lejyoner enfeksiyonu, zatürreye karşı duyarlılık, solunum yolları ve astım gibi bina kullanıcıları ile cihazların ürettiği kirlilikten doğan klinik vakalar son 10 yılda anormal artmıştır.
Uzun süreçte ortaya çıkışı ve teşhis zorluğu nedeniyle Klimatize ortamlarda yaşayanlar için sinsi bir tehlike olan(Sick Building Syndrome, SBS) hasta bina sendromunda;
  
  1. Sürekli baş ağrıları, 
  2. Gözlerde kaşıntı, kuruma veya sulanma, 
  3. Kronik yorgunluk,
  4. Baş dönmesi ve bulantı, 
  5. İştahsızlık ve zayıflama,
  6. Boğazda enfeksiyon ve ağrı, 
  7. Deri problemleri, 
  8. Hamilelik sorunları ve düşükler
karakteristik belirtileridir.
İyi bir proje, kaliteli ekipman, kusursuz montaj, düzenli bakım, doğru ayarlar ve özenli işletme bu hastalıkların oluşumunu önler.

Aksi takdirde hatalar ve ihmaller sonucu uygun ortamı bulan bakteriler hızla çoğalır ve mekanik tesisat binaya ve binada yaşayanlara fayda yerine zarar verir.
İnşaat müteahhitleri, projeci ve denetçi mimar mühendislerle işletmecilerin hataları nedeniyle  hastalanan kişilerin dava yoluyla tedavi giderlerini ve maddi manevi tazminatları alabilmeleri mümkün değildir. Çünkü, henüz  Türkiye' nin yargı / yasa sisteminde ilgili mevzuat,  yer almamıştır.
Şimdilik, mimar ve mühendislerin mesleki ve ahlaki duyarlılıklarına sığınmak zorundayız.